piątek, 14 grudnia 2012

W świątecznym klimacie

Gotowi na święta? Choinka stoi już pięknie ubrana, a z kuchni rozchodzą się smakowite zapachy? Na miły początek dnia, przepiękne świąteczne dekoracje.

Mroźne:






I te nieco cieplejsze:







poniedziałek, 10 grudnia 2012

Świąteczne pierniczki - przepis


Wczorajszy dzień spędziłam piekąc korzenne ciasteczka. Mimo, że pierniczki piekłam po raz pierwszy, wyszły całkiem zgrabne :). Dzisiejsze popołudnie spędziłam natomiast na dekorowaniu. Efekty można podziwiać na zdjęciu powyżej. A oto przepis:

Świąteczne pierniczki

Co potrzebujemy:

Na ciasto:

2 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru 
1 łyżeczki sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika (ja użyłam całe opakowanie przyprawy Kamis)
1/2 łyżeczki kakao
1 jajko
5 łyżek masła
1/4 szklanki miodu

Na lukier:

1 białko
cukier puder - ok. 3/4 sklanki
1 łyżeczkę soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki w proszku - należy je przesiewać przez sitko. 
2. Mieszamy wszystko
3. Na środku wbijamy jajko.
4. Dodajemy masło i miód
5. Mieszamy wszystko, gdy zaczną formować się grudki, urabiamy ciasto rękoma, aż do uzyskania plastycznego ciasta.
6. Przedzielamy ciasto na pół i jedną połowę chowamy pod przykryciem, żeby nie obeschła.
7. Drugą połowę kładziemy na posypanej lekko mąką stolnicy/blacie i rozpoczynamy wałkowanie. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość ok. 0,5 cm.
8. Wycinamy w cieście ciasteczka za pomocą foremek do wykrawania (ja użyłam z Ikei i Tesco - ptaszek).
9. Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (smarowanie tłuszczem jest zbędne)
10. Ustawiamy piekarnik (termoobieg wyłączony) na 180 st.
11. Pieczemy ciasteczka 10 minut.

Upieczone ciasteczka możemy udekorować. Ja zrobiłam to za pomocą lukru, białej czekolady, gorzkiej czekolady, złotych perełek dr Oetker i migdałów. Możemy oczywiście użyć innych składników.

Przepis na lukier

Jedno białko wbić do miski, dodawać cukier puder cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej, białej, lejącej się konsystencji. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, ponownie wymieszać.

Cenne wskazówki:
- Przyprawa powinna mieć kolor brązowy, lepiej unikać tych z mąką w składzie.
- Jeżeli lukier będzie gęstniał w miarę malowania, należy dodać do niego odrobinę wody i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
- pierniczków można użyć jak ozdób na choinkę - należy przed włożeniem do piekarnika zrobić dziurki na wstążkę - ja polecam wyciąć je za pomocą słomki.