wtorek, 29 lipca 2014

Sushi maki - przepis


Oto przepis na pyszne sushi maki. Wbrew panującej opinii, wykonanie jest bardzo proste.

Sushi maki

Co potrzebujemy:

ryż japoński (specjalny ryż do sushi, taki klasyczny się nie nadaje)
ocet ryżowy
sos sojowy
wasabi
liście nori
mata bambusowa
pałeczki 

Powyższe składniki znajdziemy w gotowych zestawach do robienia sushi, możemy też kupić je oddzielnie. Zestaw sushi wystarcza dla dwóch osób. Ponadto musimy dokupić:

łososia wędzonego
paluszki krabowe surimi
avocado
surowego długiego ogórka
marynowany imbir
marynowaną kukurydzę w małych kolbach
pastę z krewetek, krabów, dorsza lub inną (np. Abba lub Lisner)
sezam (ciemny lub jasny)

Przygotowanie:

1. Myjemy ryż. Wsypujemy ryż do miski i rozpoczynamy płukanie. Woda, w której zanurzony jest ryż zrobi się mętna, płuczemy ryż do momentu, gdy woda będzie przejrzysta, a ryż bielszy. 

2. Czysty ryż przekładamy do garnka i zalewamy wodą (max. 1,5 cm nad ryżem). Przykrywamy garnek pokrywką. I zostawiamy ryż na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć. Następnie na małym ogniu gotujemy ryż cały czas pod przykrywką przez 15 minut. Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy do niego ocet ryżowy  i szczyptę soli i cukru, po czym pozostawiamy go do wystygnięcia i przechodzimy do kolejnego kroku.

3. Kroimy łososia, paluszki surimi, ogórka, kukurydzę i avocado w paski.

4. Gdy składniki zostaną pokrojone, a ryż wystygnie, rozkładamy matę bambusową a na niej liść nori błyszczącą stroną do dołu. Przekładamy ryż na liść, tworząc na nim warstwę (nie powinna być zbyt gruba). Należy to robić zmoczonymi wcześniej rękoma, ponieważ ryż jest bardzo lepki. Zostawiamy puste pasy na liściu na krótszych jego bokach (patrz zdjęcie). Następnie w paśmie blisko jednego z końców układamy: majonez, łososia, paluszki krabowe, avocdo, ogórka, kukurydzę i pastę. Od tego właśnie końca rozpoczynamy zwijanie liścia nori z dodatkami, tak, jak ilustruje zdjęcie poniżej:


Zwijanie za pomocą maty bambusowej jest prostsze, jednak z własnego doświadczenia wiem, że nietrudno zrobić to po prostu "ręcznie".

5. Powstały rulon tniemy w poprzek w krążki nie grubsze niż 2 cm. Posypujemy z wierzchu sezamem.

6. Sushi jemy za pomocą pałeczek lub rękoma. Kawałki maczamy w sosie sojowym i wasabi (można je zmieszać ze sobą). Co jakiś czas przegryzamy marynowanym imbirem, który podkreśli smak sushi. Do tego polecam herbatę jaśminową.

pic. from weheartit




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz