środa, 24 września 2014

Jesienne muffinki z gruszką - przepis

Oto sprawdzony, prosty przepis na przepyszne muffinki z gruszką. Możemy ją także zamienić na inne jesienne lub nie (np. jagody) owoce według naszego uznania.


Muffinki z gruszkami

(12 porcji, czas przygotowania: 30 minut)

Co potrzebujemy?

100 g masła
1 szklankę mleka
1 jajko
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru (polecam cukier zamienić na miód)
1 torebka cukru waniliowego (bądź wanilia w laskach)
1 szczypta soli
2 duże gruszki
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder do posypania

Przydadzą się też papilotki i foremki do pieczenia.




Przygotowanie:

Masło rozpuścić i nieco ostudzić. Dodać mleko i jajko. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie połączyć z przygotowaną już masą. Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać gruszki do przygotowanego ciasta. Gotową masę przełożyć do papilotek, a następnie powkładać do foremek do pieczenia. Piec w piekarniku  w temperaturze 200 st. C przez 30 minut. Na koniec posypać cukrem pudrem. Serwować na ciepło lub zimno. Gruszki z powodzeniem można zastąpić innymi owocami,lub dodatkami (np. bakaliami).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz