poniedziałek, 18 listopada 2013

Gorąca czekolada z chili


Oto przepis na jeden z moich ulubionych deserów na chłodniejsze dni. Gorąca czekolada z chili nie tylko rozgrzewa i smakuje wyśmienicie, ale samo jej przygotowywanie jest bardzo przyjemne - w kuchni znad garnka z bulgoczącą z środku czekoladą roznosi się wspaniały zapach. Konsystencją przypomina bardziej mus niż płynny napój.

Gorąca czekolada z chili
(na 2 porcje)

Co potrzebujemy:

1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany
1 laska wanilii
150 g (ok. 1,5 tabliczki) gorzkiej czekolady
szczypta chili
szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Mleko i śmietanę wlać do garnuszka i zagotować. Dodać wanilię i chili. Zostawić na gazie przez 5 minut. Czekoladę połamać w kostki, po czym dodać do masy w garnuszku. Gotować jeszcze przez 5 minut.. Czekoladę podawać w filiżance, wierzch posypać cynamonem i odrobiną chili. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz