sobota, 22 marca 2014

Kawa latte z cynamonem i miodem



Dzisiaj przepis na pyszną kawę cynamonowo - miodową z mlekiem. Taką kawą zaczynam niemal każdy poranek. Ja swoją robię w wysokiej szklance z grubego szkła - po pierwsze  jest jej wtedy duużo, a po drugie podana w ten sposób wygląda bardzo fajnie.

Lista składników:

kawa
mleko
miód
cukier waniliowy
cynamon
kakao

Przygotowanie:

Zaparzam kawę ( ja mam akurat rozpuszczalną Jacobs Velvet ) w ok 2/3 pojemności szklanki. zostawiam w oknie, aby trochę przestygła ( ma być ciepła, ale nie wrząca, aby nie zniszczyła składników odżywczych zawartych w miodzie ). W międzyczasie podgrzewam lekko mleko ( w ilości nieco mniejszej niż ta, która wystarczyłaby do wypełnienia całej szklanki z kawą ). do mleka dosypuję łyżeczkę cukru waniliowego, mieszam czekając aż się rozpuści. Następnie mleko zdejmuję z ognia i spieniam je urządzeniem do spieniania mleka. Przelewam mleko które nie zostało spienione do kawy, zostawiając pianę w garnuszku. Do kawy z mlekiem dodaję miód - ok2 cmtrową warstwę na spodzie szklanki. Następnie pianę z garnuszka przekładam na wierzch kawy i posypuję cynamonem i kakaem. I gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz